Thursday, July 5, 2007

nad lanzhou blikaji hotelovy svetylka a vychazi slunce






ponevadz byly lanzhou-hotely pekelne drahy, navecer jsme se odebrali smerem k huang-he, kde jsme ocekavali misto k spocinuti pod palatkou. na mistnim hristi jsme pobavili decko, u prolejzek a tyci se nas chytil deda, co touzil vylozene exhibovat a tak nam vokazal, kolik dokaze urobiy vymyku za sebou. bylo jich asi tricet a dedovi bylo osmdesat. prikladam photo, pac pan stal fakt za to. nad rekou jsme se kochali buddhistarchitekturou a zahy ivylezli nad n na svah, kde jsme postavili stan a skrzeva blikajici hotelovej napis (ano, million dollar hotel uber alles) pozorovali usinajici lanzhou. ma dva miliony a pro vetsinu cinanu je to vcelku maly prumerny mesto...ehm:)

dalsi den jsme se odebrali smer bus.nadrazi, ke kterymu nas po dotazech "jakym smerem to jest" obsypal hrozen kolemjdoucich a cumilu, az se nas nakonec ujal mistni sekuritak spolu s nejakym mladikem, pak jsme se dozvedeli, ze modnim navrharem. modni navrhar nas doved az na nadrazi, ktery bylo saaaakra daleko a jeste nam ukazal, kde koupit lupinky. pac casu bylo hafo, krafali jsme, a na nudle do mistni nudlarny. zval nas, a potom ,co jsme uz definitvne cekali na nadru na bus nam jeste po rozloucen dones pytel rajcat. Ze prej v tom horku chaldej. a jeste nam koupil dva velky pytle chleba. celavie.

v Xiahe, coz je buddhistiscky mestecko s jedinou hal;vni silnici jsme byli navecer, a vsude rudy roucha mnissky, a modlitebni mlynky, babicky co si nosej mistni specialitu-capmu, v pytliccich, pasousi se jaci a stada koz se zkroucenejma rohama. vylezli jsme na horu s buddh. barevnejma sateckama, funnyvrcholovka pozdeji:)

dalsi den v xiahe jenom prochazky a usmevy na vsechny mnichy kolemjdouci.

spime pod tezkejma perinama a od hlavou se nam presipaj pohankovy slupky. vzduch je ridkej a deda s tmavejma sklama se na nas zubi a pta se, odkud ze sme. na vsechny tu plati czechoslovakia, i na nej, a on se jenom smeje a porad si to pro sebe pod fousiska opakuje. pred osmou ranni se na autobusovym nadrazi dozvidame, ze muzeme jet primo az do langmusi, coz je dalsi buddh. mestecko, v kterym jsme ted, po vychazce na hory a mistni klastery, kde si s nama hrali mali caparti ruzny hry, jejichz pravidla jsme postupne pochopili az behem hry. behem hry jsme taky pochopili, jak je mozny, ze sestiletej kluk je schopnej jet na koni bez problemu a jak se reken tibetsky dekuju. behem cesty jsme taky pochopili, ze skoro vsechno je jenom o tom si "na neco zvyknout", alespon pro cinany to tak plati. a ze skoro vsechno, co se tady da koupit je hybrid, merunkama pocinaje (misto kulatejch sisaty a placaty), hrackama a lcdckama konce. a tak jeste asi zustaneme v langmusi, pac mistnak nam v nudlarne dal jakousi zahadnou substanci praskovou, vzduch je ridkej, takze se nam motaj kebule vcelku solidne a vitr vane spravnym smerem. do podoli, do lekarny, do hor...

3 comments:

Anonymous said...

Exhibujici dedousek je uzasnej. Vidim, ze si "pritibeti" uzivate stejne jako my. Jen s nostalgii vzpominam na zeleny 4tisicovy kopecky kolem Langmusi...Jak se vam libej mistni kluci golocky s nozema za pasem turujici svoje rychle stroje? Pozdravujte je stejne jako vsechny jaky, dedousky na kolech v tmavejch brejlich a barevny tibetanky s klobouckama na hlavach ala peruansky indianky.
Ondrej M.

Anonymous said...

oj to je paráda na takovym trnu se choulit.nemůžu se dočkat až taky vyrazím konečně na tu svojí první pořádnou cestu...mám nové kamarády ve finsku na ostrově dům u moře zvukový dizajn, kamarádi rastamani a finská sauna..možná nám to překazí srpnové soustředění, ale zatím je to ve hvězách. pozdravuj souputníka posílám malinový vítr z cholupic.ni

Anonymous said...

do pyyyci!!!...