Thursday, July 19, 2007

Cesko-ceska vymena mladeze v Xi'anu

Nekolik dni jsme pobyli v tomto na cinske pomery jiz meste-rozumej ma to sest milionu a dalsich apr v aglomeracich. Jelikoz jsem se vsak pres nyx napojila na jednoho ceskyho studenta cinstiny tu, tak nas zasvetil do mistnich ukrytejch chramu, restauraci, kde se personal deli na ty, co otviraji dvere, co rikaji, kolik prichazi hostu, na ty, jenz zapisuji hostuv vyber, na ty, co ten vyber nosi a tak dale...:). Dale nas take zasvetil do mistniho patoku zovouciho se Piitjo, piva s prichuti ananasu a obchodu s neskutecne levnejma dvdckama. Jeho kamarad, co tu taktez studuje jazyk, permanentne vtipkoval s jakymkoliv Cinanem na tema Cinskost a cinskej pristup k cizincum. Jmenovali se Ondrej a Jirka. Vzali nas na mistni specialitu, tzv. ohnivej kotlik, kde jsme opocene tvare meli, americkemu slovniku jejich americkejch kamaradu se smali, namaceli si toufu (v prekladu plesnivy sojovy bob:) do sezamovy omacky a premitali nad tim, proc jsou tu vsichni udelany do pingpongu.
Aspon tak jsem to pochopila.
Vsichni Amici vypadali tak o pet let starsi nez ve skutecnosti byli a snedli objem masa, kterej jsem nesnedla za celej zivot.
Xian je relativne zachovany drivejsi hlavni mesto Ciny, a tak tradicni obhlidka tradicnich budov nezbytna byla. Taktez nezbytne bylo odpovidani na vsudypritomne Hellou a snaha o rozumeni jazyku, kdyz na nas mluvi v obchode cinsky. But no way...omluvne usmevy a gesta.
Vlak co nas sem dovezl byl narvanej po strechu a my meli mista na stani. Nakonec nas omladina pustila k sobe na sedadlo, ale noc byla alepson pro me probdela. tadeas se slozil pod sedadlo na zem a prudivej projizdejici personal s nabidkou napoju, ponozek, vejiru apod (ktery v jednu v noci nikdo co? nechce) do nej obcas cvrknul. Spal dal.
Za par hodin nam odjizdi vlak smer Pingyiao, vsak tentokrate mista na sezeni, lucky men.
dovi.

No comments: