Monday, June 25, 2007

z kyrgystanu do kashkaru

z bishkeeku jsme se nechali odchytit mistnim schmelochlapike, taxikare, kterej nas odvezl za ponekud vyssi baksis do centra, rozumej po jedinny mozny ceste smer jedinej jedinouckej mestys, v kterym nas presadil, neznamo proc do dalsi kary, kamaradovy, s kterou jsem vyjeli asi v pet rano smer Os. ta cesta vedla horama, horama, kpocema, poustema my nemeli vodu. cest se vsak zdala prihodnou, protoze jsme behem dopoledne, ky slunce uz na tricet stupnu sajnilo, stihli ujet vcelku slusnej kus cesty. vodu jsame zakoupili u nejakej lokalnich, co u cesty prodavali kysly mliko, med, syry a kdovcico jeste. sedmset kilometru do ose jsme ujeli za den, odpoledne uz na miste, a cela cesta pro na spro oba za sedesat dolaru. vcelku slusny, mam poocit. to jenom pro ty, co nas budou nasledovat. v osi jsme hned schrastili spoj pres kyrgyskyho novinare co studoval v damasku pres nejakyho bratra ci co do kashkaru, resp. na cinsky hranice. s tim jeho bratrem jsem vykalili par piv, ktery se jemnovali Nase pivo. Kyrgysky Nase pivo:). po Jejich poive jsme jeli brutalne rozdrchanou dodavkou smer kyrg.cin. hranice, ta cesta byla dira, sutr, dira a dalsi sutr, mela dvestekilmoetru a jeli jsme ji celou noc. s chlapikem ,kterej mel starej Kamaz a p[atnactiletyho bratra velde sebe. popravde, skoro jmse nespali a pri zastavkach videli oblohu s tisicem hvezd a v praze nikdy takova nebude, v evrope cely asi nikdy. smouhy a tak. drahy. kolem paty ranni jsem byli na hranicich, tzn. drevena budka a v ni dva vojaci s kalasnikovama. passportkontrola. a pak dalsi a dalsi a dalsi , celkeem jich bylo sest a stravili jsme na nich asi osm hodin. dodavka nas vysadila, ridic chtel baksis na vodku. za hranicema, kde se nas pttali co jedem delat do ciny, jestli jsme partneri a jestli ten vodoznak v pasu jsem ja jako portret:), jsem byli odchyceni dalsim taxikarem a usmlouvali estu do kashkaru na dvacet dolacu pro nas voba. btw z ose do hranic to blo za tricet pro oba.
v kashkaru jsme nasli hotel seman, kde orientalni kyc uber alles, tupej horkej vzduch a vune masa a mlika a melounu...konecne postel po dvou dnech. konecne menkdo mluvi anglicky a jsme v klidu. kupujem melouna a jime hruyskovej kompot, co se zda nbejt borskvovej., v cine nikdo nevi kolik je hodin, tech pasem je tu vic, i kdyz to nikdo nevi...ted v int. kavarne, kde nas okradli o deset yuanu, a korejec Li nas pustil na svuj komp, protoze je asi lepsi vzdta boj s cinanama, co nemluvej anglcky. Li rikal, that its better for your mind. a mel pravdu.

6 comments:

Anonymous said...

Ahoj Ahoj, covece berete to docela hopem, my jsme si cestu Kyrgystanem vychutnavali asi 10 dni.. a na Nase pivo mame taky svy vzpominky :) Hvedicky nad Pamirem zavidim. Jak se vam libi Kashkar? A kam povedou dalsi vase kroky?Zdar a silu. Ondrej M.

Anonymous said...

Tak ja pisu svuj prvni blogýskovej pozdrav! Frcite teda pekne. Dejte si rovnou cestu kolem sveta:) A hodne fotte pac ja mam hrozne spatnou predstavivost!
Budte fit! Johnny

Anonymous said...

To jste ten Kyrgystan profrceli,jak vam chutnal kumys a beranina?Zluty melouny v Kashkaru jsou fantasticky,jezte dokud jsou, na vychode nebudou...Vase smlouvacsky dovednosti jsou zatim uchazejici,jen tak dal!Sarka

Unknown said...

go go go fandim vam a jedu s vama prstem po mape .) drzte si klobouky! lisi se nejak cinskej meuloun? hynek

veronika said...

ahojky, teda, koukam, ze vam to pekne jede :-)snad se taky nikde nezaseknem a zaroven si to uzijem. moc diky za veskere vsechny useful info, fakt supr, kdyz bude cas, piste dal. nas to ceka za mesic, uz se tesime:-) mejte se pekne a dik veronika

Anonymous said...

People should read this.